Katasztrófavédelem: Riasztási gyakorlat a mentőcsoportoknak

0
84

Riasztási gyakorlatok és felkészítések kezdődtek november 28-án a megyében található járási mentőcsoportok, valamint a megyei rendeltetésű Őrség Mentőcsoport tagjainak. A következő napokban a mentőcsoportok önkéntes tagjai riasztási gyakorlattal egybekötve honvédelmi, elsősegély-nyújtási felkészítésen vesznek részt.

A területi és járási mentőcsoportok honvédelmi, elsősegély-nyújtási és újraélesztési felkészítésének első állomásaként a tegnapi napon a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport tagjai vettek részt a felkészítésen, amely a riasztással vette kezdetét.

A megalakuláskor a mentőcsoportok vállalták, hogy meghatározott időn belül és meghatározott létszámmal képesek megjelenni a megalakítási helyen, hogy ha szükséges, segítséget nyújtsanak a járásuk területén élők védelme, biztonsága érdekében. A riasztási gyakorlatok célja annak ellenőrzése, hogy a mentőcsoport állománya hány fővel és mennyi idő alatt képes elérni a készenlétet.

A Sárvári Járási Rába Mentőcsoport riasztási gyakorlata sikeresen zárult, a mentőcsoport a riasztását követően a meghatározott normaidő alatt a felkészítés helyére, a sárvári művelődési központba. Itt a létszámellenőrzést, illetve a felszerelések vizsgálatát követően Kovács Imre tűzoltó ezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője ismertette az önkéntesekkel a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokat. Külön kitért azokra a feladatokra, amelyek végrehajtásában a mentőcsoportok is jelentős szerepet vállalhatnak, így egyebek mellett az ideiglenes befogadóhelyek felállítására, valamint az állampolgárok elsődleges egészségügyi ellátásának biztosítására, az elsősegélynyújtásra.

A következő napokban a megye további hat önkéntes mentőcsoportja – a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport, a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport, a Celldömölki Járási Kemenesalja Mentőcsoport, valamint a megyei rendeltetésű Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport – is végrehajtja a gyakorlatot, illetve felkészül elsősegély-nyújtási, illetve újraélesztési ismeretekből.

Fotó: Sárvár KvKHírforrás: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság