Katasztrófavédelem: Szervezett véradás a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

0
68

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett véradást a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából október 7-én.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Ez a nap arról szól, hogyan tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tárt fel kizáró, vagy halasztó okot. Utóbbiak közé tartozik például a füllyukasztás, a friss tetoválás, ilyenek a kisebb műtétek is, ezek után három hónapot, nagyobb műtétek esetén ennél is többet kell várni a véradással. A jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések is vannak. Aki megfelelt a szűrésen, attól egy-egy alkalommal négy és fél deci vért vesznek le, ez egy átlagos, normál állapotban lévő felnőtt számára nem megterhelő.

A világnap alkalmából szervezett véradás többéves múltra tekint a katasztrófavédelemnél, melynél minden évben számosan jelentek meg, ezzel is hozzájárulva az ország vérkészleteinek feltöltéséhez.

Fotó Egyed László Vas MKIHírforrás: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság